Știi doar cât de important este să înveți limba engleză, fie că înveți tu sau copilul tău. Dacă ai ajuns pe acest site, înseamnă că știi foarte bine acest lucru, iar eu nu pot decât să îți cer încrederea pentru a te duce în punctul în care, fără google translate sau alte programe, să poți comunica fluent, corect și aproape la fel ca un vorbitor nativ de engleză. Știu că ai multe întrebări, de aceea m-am gândit să îți răspund la câteva dintre ele.

De ce PRIETENUL Cel Mare?

Pentru că, alături de un prieten, obstacolele din calea comunicării sunt înlăturate, atmosfera este mai prietenoasă și ne simțim mai bine învățând. Nu există note ca să nu simțim presiunea lor și suntem parteneri în această aventură a cunoașterii. Învățăm unii de la alții, chiar și eu consider că am de învățat de la micii mei prieteni, de aceea, ne menținem în permanență mintea deschisă pentru noi experiențe.

Care este sistemul meu de lucru?

În primul rând, aplicăm politica pașilor mărunți. Pentru că pașii mărunți ne dau răgazul necesar să evoluăm, să ne bucurăm de călătorie, să savurăm fiecare succes și să ne luăm avântul necesar următorului pas. Adică studiem, aplicăm, reluăm, recapitulăm și evaluăm cum am progresat. Apoi, tragem aer în piept și mergem mai departe.

În al doilea rând, învățăm să comunicăm în limba engleză. Nu învățăm pentru certificări, pentru a rezolva fișe de exerciții contra unui anumit punctaj, ci, pur și simplu, pentru a putea comunica, verbal sau scris, în limba engleză. După ce vom fi reușit să comunicăm cu lejeritate și corect în limba engleză, în mod natural, vor veni și certificările, și punctajele maxime la concursuri sau olimpiade.

În al treilea rând, nu ne este frică să greșim. Ne permitem luxul de a greși, fără să fim taxați cu vreo notă neprietenoasă, între cei patru pereți ai sălii de clasă. Și o vom face cât putem de mult, astfel încât, atunci când ieșim din clasă, să nu repetăm greșelile deja făcute o dată. Repetarea greșelii reprezintă o cruntă lipsă de imaginație, iar noi numai lipsiți de imaginație nu suntem.

Cum va evolua copilul, respectiv micul meu prieten?

Cursurile de engleză cu PRIETENUL Cel Mare se adresează copiilor, începând cu clasa 1, până în clasa a 8-a. În acest interval de timp, copilul va primi toate instrumentele necesare pentru a comunica corect în limba engleză, va putea să analizeze din punct de vedere morfologic un text și va putea să susțină, cu succes, testele pentru obținerea certificatelor lingvistice necesare pentru echivalării examenelor din sistemul public de învățământ.

Astfel, în timpul claselor primare, vom achiziționa vocabular și noțiuni gramaticale esențiale, vom deprinde și îmbunătăți permanent pronunția și vom dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză, atât în scris, cât și oral. Clasele primare sunt fundația întregului proces educațional, de aceea, îi acordăm atenția cuvenită. La sfârșitul clasei a 4-a, copilul va avea abilitățile necesare promovării examenului Cambridge, de nivel Pre A1 (Starters) sau A1 (Movers).

În timpul claselor gimnaziale, ne vom concentra pe însușirea și consolidarea noțiunilor gramaticale necesare unei pregătiri academice riguroase și vom continua dezvoltarea abilităților de comunicare (ascultare, înțelegere, comunicare verbală și în scris) începută în timpul claselor primare. Studiul gramaticii este esențial pentru dezvoltarea copilului care, în viitor, va urmări studiul limbii engleze la nivel universitar. De aceea, însușirea regulilor gramaticale le va permite celor mici atât să se exprime corect în limba engleză, dar și să își creeze fundația cunoștințelor necesare ulterior în timpul facultății. În timpul clasei a 8-a, ciclul gimnazial de studiu se va încheia cu susținerea și promovarea examenului Cambridge, de nivel A2 sau B1, care le va permite micilor mei prieteni echivalarea examenului de admitere în clasele de liceu cu sistem bilingv sau cu predare intensivă în limba engleză.

Cum se vor desfășura orele și cum se va realiza tema?

Orele de limba engleză sunt împărțite în mod judicios, astfel încât să putem acoperi toate componentele procesului educațional la limba engleză, respectiv achiziția de vocabular și reguli gramaticale, ascultarea și înțelegerea unui dialog, citirea unui text și conversația pe marginea lui. Toate aceste componente vor fi dezvoltate sub supravegherea mea directă, în timpul întâlnirilor noastre periodice. Dar, studiul individual de acasă are o la fel de mare însemnătate pentru dezvoltarea și evoluția copilului la limba engleză. De aceea, copilul va trebui să aloce realizării temelor un timp cel puțin egal cu cel petrecut la ora de limba engleză, asigurându-și astfel o pregătire temeinică și o evoluție constantă. Studiul individual se bazează pe accesarea unor materiale, pe internet, de aceea, copilul va trebui să aibă acces la internet, la o viteză optimă, să își desfășoare activitatea într-o cameră unde să poată beneficia de liniște și să își păstreze o constanță a locului de desfășurare a studiului individual.

Cum se realizează învățarea și cum ajungem la obiectivele propuse?

Procesul educațional are multe componente și este un proces complex, dar putem extrage esența acestui proces în cele trei etape de mai jos:

  1. se învață regula din punct de vedere teoretic și se aplică în situații practice;
  2. se transformă regula în obișnuință, care permite aplicarea noțiunii teoretice în aplicații practice de fixare, în mod conștient;
  3. prin reluarea noțiunii teoretice și aplicarea ei în exerciții, obișnuința folosirii regulii va fi transformată în reflex care va permite aplicarea noțiunii teoretice în aplicații practice, în mod inconștient.

Dacă procesul de transformare a obișnuinței în reflex nu are loc și copilul se mulțumește doar cu obișnuința de a aplica anumite noțiuni teoretice, în timp, se înregistrează fenomenul uitării, iar elevul trebuie să reia primele două etape, alocând timp suplimentar și sacrificând din timpul său liber.

Călătoria de deprindere a abilității de a comunica în limba engleză este una de lungă durată, răstimp în care se lucrează, se studiază, se exersează, se greșește și se corectează, pentru ca, mai apoi, să reușim. Împletirea metodelor vechi, care și-au dovedit în timp eficiența, cu metodele de astăzi, concentrate pe componenta digitală, ne vor ajuta să ajungem la obiectivul dorit.

Let’s have fun and let’s learn to communicate in English!