Învățare
Învățăm unii de la alții. Discipolul învață de la maestru, dar un maestru emerit știe să învețe de la discipolul său. Toată viața este un proces de învățare, de la școală, din afara școlii, de la părinți, dar și de la colegi sau prieteni, din propriile experiențe de viață, dar și din ale altora, din excursii, din reușite, dar mai ales din greșeli. De aceea, nu pedepsim greșeala, ci o analizăm cu zâmbetul pe față și desprindem de aici lecția ce trebuie învățată. Nu râdem unii de alții și mai cu seamă de greșeala cuiva, ci ne distrăm împreună pe seama situațiilor amuzante și a glumelor bune, pentru a ne crea o atmosferă plăcută și propice învățării.
Prietenie
Suntem prieteni. Și, ca orice prieteni, comunicăm fără obstacole, fără rețineri și fără ascunzișuri ca să ne simțim confortabil și să ne putem atinge potențialul maxim. Și, mai ales, fără teamă, pentru că unui prieten adevărat îi poți spune orice, fără să îți fie teamă că se va supăra. Prietenia este un drum cu două sensuri, diferit și mai ofertant decât relația cu sens unic educator-elev. Ca prieten, îți spun cu sinceritate unde ai greșit, fără să râd de tine sau să îmi pierd răbdarea și te învăț cum să procedezi corect, doar pentru asta sunt adevărații prieteni.
Colaborare
Colaborăm permanent. Chiar dacă pare greu de crezut, colaborarea dintre educator și cel educat este esențială, deoarece numai așa vom reuși să dezvoltăm abilitățile necesare unei vieți de adult sub semnul succesului. Colaborarea (sau parteneriatul cum i se mai spune astăzi) este instrumentul prin care ne reglăm procesul de învățare, astfel încât să îl orientăm spre cele mai bune rezultate. Da, prin părerea sinceră a fiecăruia din participanții la procesul educațional, sistemul de lucru poate fi îmbunătățit în mod continuu, așadar numai prin colaborare.
Perseverență
Perseverăm în continuu. Așa cum deviza sportivilor este de a continua, indiferent că au câștigat sau au pierdut, la fel gândim și noi. Pe parcursul unui proces de învățare de lungă durată, apar tot felul de momente, de bucurie maximă, de satisfacție, de oboseală, de incertitudine că vei ajunge la destinația dorită, de neputință, de renunțare. Toate sentimentele pozitive, îți dau putere să mergi mai departe, dar ce facem cu cele negative? Se spune că atunci când simți că nu mai poți, tot mai poți puțin, dacă găsești în interiorul tău sau la cei din jur motivația necesară. Și te ridici, te scuturi de praf și mergi mai departe. Aceasta este perseverența.
Rigurozitate
Suntem riguroși. Da, învățăm academic și nu ne ghidăm după principiul după ureche. Știm că acest principiu vine dintr-o superficialitate și o autosuficiență care lasă deseori impresia că te pricepi să lucrezi într-un anumit domeniu. Dar, când începi efectiv să lucrezi, rezultatele sunt mai mult decât dezastruoase și duc inevitabil și în timp la eșec. Așadar, care este soluția? Să înveți, parcurgând domeniul cu pași mici, dar siguri, să nu sari peste anumite etape și să ai răbdare cu tine. Cheia reușitei în orice domeniu este evident rigurozitatea.